Introduktion til kunstig intelligens

Kunstig intelligens revolutionerer verden og ændrer alt fra organisationsledelse og markedsføring til produktudvikling og salgsberegning og har optimeret konkurrenceevne, vækstpotentiale, produkter og tjenester.

Men kunstig intelligens er et enormt felt, der både er omgærdet af mystik og mediehype. Hvad er kunstig intelligens helt præcis? Hvad skal jeg vide for at anvende kunstig intelligens, og hvordan lærer jeg at vurdere, hvor jeg kan bruge kunstig intelligens effektivt i min organisation eller virksomhed?

Dette kursus er udviklet til medarbejdere og beslutningstagere, der søger en grundlæggende forståelse af kunstig intelligens. Ved hjælp af relevante casestudier, hvor kunstig intelligens har gjort en forskel i fintech, detailhandlen og sundhedsvæsnet, vil kursister lære om grundlæggende koncepter og begreber inden for kunstig intelligens med henblik på at kunne vurdere, hvor kunstig intelligens med fordel kan anvendes.

Kursisterne bliver i stand til at afsøge markedet for relevante produkter, som kan optimere deres processer, kvalificere dialogen om kunstig intelligens internt i organisationen samt vurdere udgifter og besparelser forbundet med kunstig intelligens.

Efter endt kursus vil du være i stand til at igangsætte projekter baseret på kunstig intelligens i din organisation eller virksomhed, og du vil være i stand til at identificere potentiale, risici og begrænsninger forbundet med brug af kunstig intelligens.

 

Part of understanding AI and its potential has to do with asking the right questions and being able to identify processes in your company where AI can be applied.

- Djordje Grbic, Assistant Professor at the IT University with the Creative Air Lab and Robotics, Evolution, and Art Lab research groups.


In this article, Assistant Professor, Djordje Grbic unfolds the promise that AI solutions hold for companies across all sectors. He also explains the (as of yet) modest exploration and adoption of AI technologies in Danish companies.

Read the full article with Djordje Grbic below.

Read the full article here

Introductory Webinar: What is Artificial Intelligence?

Få en grundlæggende forståelse af kunstig intelligens med dette 45-minutters webinar. ITU-postoc Djordge Grbic giver dig her en virtuel indføring i kunstig intelligens og belyser hvordan virksomheder og organisationer anvender vidt fremskredne teknologier inden for kunstig intelligens til optimering af processer, markedsføring, produktudvikling, salgsprognoser og administration. Bemærk webinaret er på engelsk.

Kursusoversigt

Kurset afvikles over to dage og er baseret på dels klassisk undervisning og oplæg og dels konkrete øvelser. På førstedagen introduceres kursisterne for grundlæggende metoder inden for kunstig intelligens så som deep learning, clustering og optimering. Metoderne introduceres i sammenhænge, hvor værdipotentiale blotlægges.

På andendagen lærer kursisterne at vurdere, hvor og hvornår det er hensigtsmæssigt at implementere kunstig intelligens i en virksomhed eller organisation. De lærer ved samme lejlighed at identificere almindelige faldgruber og risici forbundet med implementering af kunstig intelligens.

Dag 1

Første del: Introduktion
I kursets første del undersøger vi, hvad der kendetegner kunstig intelligens, og hvad det betyder. Herefter følger grundlæggende begreber samt et konkret eksempel på brug. Vi lærer de følgende emner at kende:
a. Klassifikation og regression, som bruges til automatisering af beslutningsprocesser ved hjælp af mønstergenkendelse
b. Clustering, som bruges til at afdække strukturer i data, der kan gavne beslutningsprocessen
c. Optimering og kunstig intelligens’ evne til at levere overmenneskelige resultater med få ressourcer
d. Deep learning og neurale netværk – hvad begreberne dækker over, og hvad teknologierne kan bruges til

Med basis i denne første del af kurset vil kursisterne opbygge et begrebsordforråd, der bruges i arbejdet med kunstig intelligens. Vi taler om kursisternes baggrund, forventninger til kurset samt det optimale udbytte af kurset

Anden del: Casestudie i succesfuld implementering af kunstig intelligens
I denne del af kurset ser vi nærmere på de udfordringer virksomheder har taklet med kunstig intelligens, og hvordan det har præget dem. Ved hjælp af det ny begrebsordforråd fra kursets foregående del kan vi inddele problemerne i grupper med henblik på at se muligheder i egen virksomhed eller organisation.

Vi dykker ned i fire casestudier med eksempler fra bl.a. fintech, detailhandlen og sundhedsvæsenet for at bygge videre på begrebsordforrådet. Vi laver praktiske øvelser, ser på kunstig intelligens fra forskellige vinkler og tager del i en live-demonstration af potentialet med kunstig intelligens.

Dag 2

Første del: Projektplanlægning
Vi undersøger, hvordan man identificerer fordele, lokaliserer relevante ressourcer og planlægger det indledende stadie i et projekt. Vi skal også se nærmere på, hvordan et projekt udvikler sig inden for en organisation samt vurdere risici forbundet med brug af denne type teknologi.

Casestudie: Det fejlslagne IBM Watson
Casestudie: Chatbots – fordele og ulemper

Anden del: Risikovurdering
Med brugen af kunstig intelligens i en virksomhed eller organisation følger en række potentielle risici. Vi skal se nærmere på de mest almindelige faldgruber, vurderer omkostninger og se på mulige løsninger.
a. Dataindsamling og/eller erhvervelse til at understøtte et projekt
b. Datarensning
c. Modelfortolking til at undgå utilsigtede konsekvenser af automatisering
d. Bias og error magnification forårsaget af brugen af dårlige data med højt bias-niveau
e. Kunstig intelligens og etik

Andendagen afsluttes med en Q&A.

Med kurset opnår du følgende kompetencer:

  • grundlæggende forståelse af kunstig intelligens og dets muligheder og begrænsninger
  • evnen til at vurdere teknologiers modenhed
  • forudsætninger for at udvikle og lede projekter med kunstig intelligens i opstartsfasen
  • identificere områder, hvor kunstig intelligens kan gavne din forretningsmodel, skabe besparelser og automatisere processer
  • lære at udvikle og implementere en succesfuld strategi for kunstig intelligens i din organisation
  • lære at analysere omkostninger og fordele ved at udvikle løsninger med kunstig intelligens
  • finde nøgleprodukter og tjenester i industrien for kunstig intelligens
  • identificere nøglekompetencer, din virksomhed har brug for i forbindelse med en strategi for kunstig intelligens

 

Om underviseren

Djordje GrbicDjordje Grbic er adjunkt ved Creative AI Lab på It-Universitetet i København. Han er kandidat i datalogi fra University of Zagreb, hvor han som led i sit speciale optimerede universitetets eksamensplanlægning ved at udvikle kunstig intelligens-applikationer.

Efter endt kandidatuddannelse flyttede Djordje Grbic til Schweiz for at lave en Ph.d. i kunstig intelligens og evolutionsbiologi. Han er på nuværende tidspunkt - og i forbindelse med et internationalt DARPA-projekt om sikkerhed og selvkørende biler - postdoc ved IT-Universitetet i København. På IT-Universitetet har han afviklet to kursusforløb som underviser – ”Modern AI” og ”Applied AI Summer Course” – på kandidatlinjen i Spil.

Sandi Malagic
Sandi Malagic er en erfaren leder inden for telekommunikationsindustrien med stor faglig indsigt i nye kommunikations- og AI-baserede teknologier.

I løbet af det seneste årti har han arbejdet inden for Communications Platform as a Service (CPaaS) området, hvor han har fungeret i flere forskellige roller inden for drift, lederskab og produktstillinger.

Hans ekspertise har hjulpet forskellige organisationer med at bygge cloud-baserede kommunikationsmodeller, der muliggør integrationen af forskellige meddelelses-, video- og talekanaler globalt. Disse modeller har bidraget til den digitale transformation af den gamle telekommunikationsindustri og overgangen til et nyt økosystem af kommunikationskanaler.

Sandi Malagic har i løbet af sit professionelle virke samarbejdet direkte om projekter med teknologigiganter som Google, Facebook, WeChat, Tencent, såvel som finansielle institutioner som Sberbank, Raiffeisen Bank, Zenith Bank sammen med de fleste globale mobilnetværksudbydergrupper.

Sandis arbejde byder ofte på omfattende rejseaktivitet, og han har udviklet en stor interesse for forskellige kulturer og deres køkkener.


DIG

Kurset henvender sig til enhver, der er interesseret i at få en grundlæggende introduktion til kunstig intelligens. Du er interesseret i at udforske mulighederne for at implementere løsninger inden for kunstig intelligens i din organisation eller virksomhed men mangler den fornødne indsigt.

Din uddannelsesmæssige baggrund spiller ingen rolle, og kurset henvender sig til lederen med det strategiske ansvar såvel som den enkelte medarbejder, der ønsker at udvide sit kompetencefelt. Kurset forudsætter ikke teknisk viden

Praktisk

Tid og sted
Datoer for næste kursusforløb offentliggøres snarest muligt. Tilmeld dig interesselisten for kurset (øverst på denne side) og få besked, når nye datoer er på plads. 

Adgangskrav
Der er ingen adgangskrav.

Deltagerbetaling
10.000 kr. Prisen er uden moms. Du kan søge om gratis deltagelse på kurset via finanskompetencepulje.dk, hvis du er ansat i en virksomhed, der er omfattet af overenskomsten mellem Finanssektorens Arbejdsgiverforening og Finansforbundet.

Detaljer:
Undervisningen foregår på engelsk. Der er ingen eksamen, men alle deltagere får et kursusbevis, når kurset er gennemført.
Finansiering

Der er gode muligheder for at søge økonomisk støtte til efteruddannelse. Erfaringsmæssigt kan der søges op til 50.000 pr. semester afhængig af fonden. Fondene nævnt nedenfor har meget forskellige rammer, ansøgningsdeadlines, særpuljer og ansøgningsprocedurer. Derfor anbefaler vi, at du i meget god tid kontakter fondene for specifik vejledning.

Hos nogle fonde er det i praksis din leder, der indsender din ansøgning i fondenes digitale ansøgningssystem. Vi anbefaler, at du og din leder forbereder jer grundigt inden, da der er meget stor søgning på fondsmidlerne. Tildeles der efter ”først til mølle” kan selv de største puljer være tildelt allerede en 20-30 minutter efter ansøgningsportalen er åbnet.

Følgende legater er der bl.a. mulighed for at søge. Bemærk, at de opdateres løbende.

På en række af kurserne under ITU Professional Courses kan du desuden søge om gratis deltagelse via finanskompetencepulje.dk. Bemærk, du skal være ansat i en virksomhed, der er omfattet af overenskomsten mellem Finanssektorens Arbejdsgiverforening og Finansforbundet.

Tilmeld ITU Professional Courses nyhedsbrev

Tilmeld dig ITU Professional Courses nyhedsbrev og få tilsendt relevante nyheder om aktuelle kurser, faglige events og tilbud relateret til ITU professional Courses fremover.

Du kan til enhver tid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på afmeldingslinket nederst på de tilsendte nyhedsbreve.

Ønsker du at tilmelde dig ITU’s almene nyhedsbrev og modtage nyheder fra hele universitetet, kan du tilmelde dig her

*ITU indsamler og behandler alene de oplysninger, du selv giver ifm. tilmelding til nyhedsbrevet. Du kan læse ITU's privatlivspolitik her og kontakte vores databeskyttelsesrådgiver (DPO) via dpo@itu.dk, hvis du har nogen spørgsmål til vores registrering og behandling af dine personoplysninger. Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til ITU’s håndtering af dine personoplysninger ved at henvende dig her.