It-sikkerhed er en vigtig del af den demokratiske proces
Mange lande digitaliserer valgprocessen. Lektor Carsten Schürmann undersøger, hvordan det kan gøres uden at sætte vælgernes tillid på spil.
Skrevet 22. februar 2018 11:00 af Jari Kickbusch
Hvad forsker du i lige nu?
Jeg forsker i it-sikkerhed. De seneste år har jeg fokuseret på brugen af it i den demokratiske proces. Flere og flere af de manuelle opgaver i den demokratiske proces digitaliseres, fx vælgerregistrering, stemmeafgivning og stemmeoptælling. Jeg undersøger, hvordan denne udvikling påvirker muligheden for at give offentligheden bevis for, at valgprocessen er troværdig. Tillid er centralt i et hvert demokrati. Hvis vælgerne ikke har tillid til valgprocessen, vil de være mindre tilbøjelige til at stemme.
Hvad har du fundet ud af indtil videre?
Modsat hvad mange tror, er den største udfordring ikke at lave it-systemer, som er sikre, men derimod at opbygge og bevare den kollektive tillid til valgresultaterne. Valg er et yndet mål for hackere, og valgteknologierne er ofte komplekse, hvilket gør dem udsatte i forhold til programmeringsfejl og ondsindede angreb. Vi har fundet måder, hvorpå vi både kan tjekke teknologiernes kvalitet og det bevis, som ligger til grund for et givent valgresultat. Helt konkret har vi opdaget en række svagheder i amerikanske stemmeafgivningsmaskiner og i den danske valgproces. Derudover har vi lavet nogle forsøg med nye stikprøvekontrol-metoder, som vil kunne opbygge tillid blandt de opstillede politikere.
Hvad er det mest spændende ved dit felt?
Det er, at it-sikkerhed er blevet en vigtigt del af demokratiske valg, og at de ubesvarede spørgsmål på området stadig er vanskelige og grundlæggende. Når det fx kommer til digital stemmeafgivning, er den mest spændende udfordring for mig, at vi både vil beskytte stemmehemmeligheden og have et valgsystem, som er så gennemsigtig, at vi kan bevise korrektheden af valgresultatet for offentligheden. Hemmeligholdelsen og gennemsigtigheden er to modstridende størrelser og foreløbig er der ikke nogen troværdig løsning på, hvordan man forener dem i et valgproces. Jeg tror dog, at vi i fremtiden vil finde en form for digitalt bevis, som kan erstatte papir og blyant i stemmeboksen, men det kommer til at tage noget tid.
Carsten Schürmann, lektor, email carsten@itu.dk
Jari Kickbusch, Forskningskommunikatør, telefon 7218 5304, email jark@itu.dk