ITU-forskere modtager bevillinger på over 13 millioner kroner
Det Frie Forskningsråd (DFF) og Innovationsfond Danmark giver samlet 13,1 millioner kroner til fire forskningsprojekter på IT-Universitetet.
Skrevet 25. juni 2020 11:46
Lektorerne Søren Debois, Christoph Seidl og Rachel Douglas-Jones fra IT-Universitetet i København har fået bevillinger på i alt 11,3 millioner kroner fra Det Frie Forskningsråd (DFF) til tre forskningsprojekter. Derudover giver Innovationsfond Danmark yderligere 1,8 millioner til et fjerde forskningsprojekt, som Søren Debois også står bag.
To bevillinger til forskning i informationssikkerhed og it-tillid
Søren Debois har samlet modtaget godt 4,6 millioner kroner til to projekter, der begge kan få stor betydning for danske og udenlandske virksomheder.
Projektet ”Distrust: Distributed business process execution under partial trust” har fået en bevilling på godt 2,8 millioner kroner fra DFF. Pengene skal bruges til at forske i it-understøttet samarbejde mellem virksomheder, der ikke stoler fuldt på hinanden. Eksisterende it-systemer har svært ved at se forskel på snyd og fejl, og målet med forskningen er derfor at finde metoder, der kan effektivisere systemer med mange deltagere og transaktioner, hvor alle deltagerne ikke nødvendigvis stoler fuldt på hinanden. Forskningen har mange af de samme mål som blockchain-teknologier og vil bl.a. bruge kryptografiske protokoller.
Derudover har Debois også modtaget støtte fra Innovationsfond Danmark. Det drejer sig om en bevilling fra InnoExplorer på 1,8 millioner kroner til et projekt, der skal hjælpe virksomheder til at finde og rette overtrædelser af EU’s GDPR-forordning. Søren Debois’ forskningsgruppe skal udvikle et IT-system, der automatisk kan tjekke om virksomheders eller organisationers konkrete håndtering af persondata er indenfor lovgivningen.
Virtual Reality skal give forståelse for ældre software
DFF giver 2,8 millioner kroner til lektor Cristoph Seidls projekt ”Immersive Software Archeology – Guided Exploration of Legacy Systems in 3D Virtual Reality”. Mange softwaresystemer bliver med tiden forældede i takt med programmørerne bag pensioneres eller skifter job. Derfor vil Seidl med midlerne fra DFF forske i, hvordan virtual reality kan bruges til at visualisere koden, så nye programmører få en forståelse for systemerne og blive i stand til at udvikle og modernisere programmerne.
Forskning i kinesiske adfærdspoint
Lektor Rachel Douglas-Jones modtager over 6 millioner kroner fra DFF til projektet ”Moving Data-Moving People. Reorganizing Trust through Chinas Social Credit System.” Det er et tværfagligt forskningsprojekt, der skal dykke ned i Kinas Social Credit System (SCS).
SCS er et digitalt kreditsystem, som den kinesiske stat forventer at lancere nationalt i løbet af 2020. Systemet skal bedømme borgernes adfærd, og borgernes score får betydning for deres muligheder i samfundet. Forskningsprojektet skal derfor undersøge, hvilke konsekvenser denne nye teknologi får for tillid og kontrol mellem borgere, virksomheder og offentlige institutioner.