ITU-forskningsprojekt kortlægger danskerne digitale corona-liv
Et nyt forskningsprojekt med forskere fra ITU og Aalborg Universitet skal kortlægge det digitale liv, der er opstået som et resultat af corona-krisen. Projektet opbygger et omfattende arkiv med materiale, der vil give et billede af den pludselige digitalisering, der er sket, og som kan bruges til forskning i fremtiden.
Skrevet 16. april 2020 12:53
Corona-krisen har skabt en ny hverdag i Danmark: Tusindvis af danskere arbejder hjemme fra spisebordet, ser kun deres venner og familie over videochat og er gået fra yogatimer i fitnesscenteret til onlineundervisning på stuegulvet.
Det digitale spiller en kæmpe rolle i danskernes lockdown-liv, og det skal det nye forskningsprojekt ”Hverdagens digitalisering under corona-krisen” undersøge nærmere. En forskningsgruppe med deltagere fra ITU og Aalborg Universitet kortlægger, hvordan det digitale er med til at forme danskernes nye hverdag.
”Fra den ene dag til den anden er folk i Danmark blevet nødt til at flytte både arbejdsliv og privatliv online. De er omgivet af forventninger til, hvordan de skal bruge digitale platforme fra skoler og arbejdspladser, men det er samtidig meget individuelt, hvordan folk bruger digitale løsninger til at få hverdagen til at hænge sammen.
Vi vil undersøge, hvad folk i Danmark gør i denne situation og få et indblik i, hvordan de selv oplever den digitale hverdag,” fortæller Ronja Mannov Olesen, der er forskningsassistent på projektet.
Brug for danskernes hjælp
Forskerne bag ”Hverdagens digitalisering under corona-krisen” er på jagt efter deltagere, der har lyst til at fortælle om deres oplevelse af at være i lockdown, og hvilken rolle digitale platforme spiller. Deltagerne kan hjælpe ved at stille sig til rådighed for at blive interviewet telefonisk eller ved at føre en 14-dages ”smartphone”-dagbog.
Her skal deltagerne løbende uploade billeder fra deres hverdag og besvare konkrete, daglige opgaver med foto og tekst. Det kan eksempelvis være at uploade et billede af, hvordan deltageren kommunikerer med venner og familie. Eller tage et foto af det sted i hjemmet, hvor de har brugt mest tid med deres computer, telefon eller tablet.
”Vi forventer, at det materiale, vi indsamler, vil give nyt indblik i, hvad en digitaliseret hverdag er eller kan være. Vi vil derfor sikre en bred repræsentation af deltagerne, og at de selv kommer på banen og formidler deres tanker og følelser, så vi kan skabe en viden om, hvordan danskerne oplevede corona-krisen, mens den stod på,” siger Ronja Mannov.
Du kan læse mere og tilmelde dig til interview eller smartphonedagbogen på https://deltagelsensgrammatik.itu.dk/