D-Pop 2021 skal udbrede interessen for programmering i Danmark
Den 23. april kan man prøve sine programmeringsevner af til D-Pop 2021, et online-arrangement, der skal fremme interessen for programmering og problemløsning ved hjælp af en række udfordringer skræddersyet til formålet. D-Pop er ifølge idémand og hovedansvarlig, professor Thore Husfeldt fra ITU, ikke en konkurrence. Tværtimod handler det om at løse opgaver og lære programmering i fællesskab.
Skrevet 14. april 2021 07:36 af Theis Duelund Jensen
Hvis du går rundt med en programmør i maven, er problemknuser med hang til udfordringer eller bare er nysgerrig efter at lære mere om programmering, får du d. 23. april mulighed for at prøve dig selv af sammen med ligesindede. D-Pop 2021 er et landsdækkende arrangement i holdbaseret problemløsning og programmering, som ITU er medarrangør af. Man behøver ikke være superhacker for at deltage. Selvom man skal kende programmeringens grundlæggende principper, har arrangementet særligt fokus på nybegyndere.
D-Pop er oprindeligt tænkt som en årligt tilbagevendende begivenhed, der skulle være afholdt første gang i 2020. Grundet Covid-19-pandemien blev arrangementet imidlertid aflyst, men genopstår altså senere på måneden i et nyt virtuelt format, hvor deltagere kan interagere med hinanden via platformen Discord. Modsat mange lignende arrangementer er der intet konkurrenceelement forbundet med D-Pop 2021. Det handler om at dele viden og lære sammen ved at løse problemer i fællesskab som allierede, ikke som modstandere.
Arrangementet er et forsøg på at få Danmark med på en vogn, som kører rigtig godt i Sverige, hvor man bruger problemløsning som en indfaldsvinkel på programmering.
”Problemet er fjenden, som deltagerne skal besejre. Så snart du laver et konkurrenceelement, er fjenden ikke længere problemet. Så er fjenden det andet menneske, og det bryder jeg mig ikke om. D-Pops grundlæggende værdi er tilgængelighed,” siger professor ved ITU med speciale i algoritmer, Thore Husfeldt, som efter svensk model har udviklet konceptet bag D-Pop 2021. ”Arrangementet er et forsøg på at få Danmark med på en vogn, som kører rigtig godt i Sverige, hvor man bruger problemløsning som en indfaldsvinkel på programmering.”
“Hele livet er problemløsning”
Når deltagerne logger ind på D-Pops platform d. 23. april, vil de have mulighed for at kaste sig over otte forskellige programmeringsproblemer, der alle byder på varierende sværhedsgrader. I den lette ende af spektret kan de fleste med grundlæggende kendskab til programmering være med, mens problemernes sidste sværhedsgrad vil få selv garvede programmører til at klø sig i nakken. Heldigvis er der ikke nogen bagkant:
”Vi åbner arrangementet d. 23. april kl. 16, og så kører det resten af civilisationen,” siger Thore Husfeldt.
Det handler om at anskue tilværelsen som en række problemer, der skal løses. Og ved at løse dem skaber vi teknologisk og moralsk fremskridt.
Programmeringsproblemerne, der skal udfordre D-Pop 2021-deltagerne på deres evne til logisk tænkning og problemknusning, er udviklet af Thore Husfeldt i samarbejde med en såkaldt problemkomité bestående programmeringseksperter. Deltagerne kan selv vælge, hvilket programmeringssprog de ønsker at løse udfordringer med, og ender man med at sidde helt fast i koden, er der også hjælp at hente. Særligt udvalgte D-popstjerner, et korps af kyndige programmører, er til rådighed, hvis man har brug for sparring og en hjælpende hånd.
”D-Pop er forankret i en klassisk naturvidenskabelig idé. ’Hele livet er problemløsning,’ som videnskabsfilosoffen Karl Popper sagde. Det handler om at anskue tilværelsen som en række problemer, der skal løses. Og ved at løse dem skaber vi teknologisk og moralsk fremskridt. Problemløsningsaspektet er derfor centralt i det her arrangement,” siger Thore Husfeldt.
Brug for social infrastruktur
Og Danmark har brug for flere arrangementer som D-Pop, mener Thore Husfeldt, der også er professor i datalogi ved Lunds Universitet. Der er brug for at etablere en bred læringskultur omkring programmering i Danmark, hvor vi ifølge professoren er langt bagefter vores naboer i Sverige. Måden vi får flere og dygtigere programmører i Danmark er ved at udbygge den sociale infrastruktur med forskellige arrangementer, der har fokus på at gøre programmering bredt tilgængeligt.
”I Sverige har vi programmeringslejre, hvor gymnasieelever lærer programmering via intensive kurser. Der er otte forskellige arrangementer, konkurrencer, træningslejre og events året rundt, hvor elever og deres lærere kan blive bedre til at programmere. Vi skal have flere lignende arrangementer i Danmark, for de virker rigtig godt,” siger Thore Husfeldt.
Hvis du har mod på at afprøve dine problemløsnings- og programmeringsevner, løber D-Pop af stablen fredag, d. 23. april, kl. 16–19 som del af Forskningens Døgn 2021. Du kan læse mere om deltagelse på arrangementets hjemmeside.
Thore Husfeldt, professor, telefon +45 7218 5075, email thore@itu.dk
Theis Duelund Jensen, presseansvarlig, telefon 2555 0447,
thej@itu.dk