Projektledelse: Elon Musk er bedre til at afvikle rummissioner end NASA
Ny opsigtsvækkende forskning fra den internationalt anerkendte projektledelsesekspert og Villum Kann Rasmussen-professor på IT-Universitetet Bent Flyvbjerg viser, at SpaceX med sin skalerbare strategi er mere effektiv i afviklingen af rummissioner end NASA.
Skrevet 30. maj 2022 06:11 af Theis Duelund Jensen
Det er ikke uden grund, at Villum Kann Rasmussen-professor ved IT-Universitet Bent Flyvbjerg er kendt som megaprojekternes mastermind. Ved hjælp af omfattende dataindsamling og -analyse har forskeren og hans hold tidligere påvist, at de Olympiske Lege er en stor underskudsforretning for værtsbyer, og at megaprojekter som fx tunnelbyggeriet under den Engelske Kanal og Metroen i København sprænger budgetterne, fordi planlæggere ikke benytter skalerbare udviklingsstrategier, der bygger på tidligere erfaringer.
I den seneste forskningsartikel, “How to Solve Big Problems: Bespoke Versus Platform Strategies,” udgivet i Oxford Review of Economic Policy, ser Bent Flyvbjerg og kollegaen Atif Ansar fra Oxford Universitet nærmere på rummissioner med henblik på at opstille succeskriterier for afviklingen af enestående megaprojekter. Konklusionen er opsigtsvækkende.
”Vi afprøver vores tese om, at megaprojekter, der anlægger en modulær og skalerbar udviklingsstrategi, er langt mere effektive, end tilsvarende projekter udarbejdet med specialkomponenter og skræddersyede teknologiske løsninger. Vi kan konkludere, at SpaceX’ udviklingsstrategi er ti gange billigere og dobbelt så hurtig at afvikle sammenlignet med NASA’s strategi,” siger Bent Flyvbjerg, der leder Danish Institute for IT Program Management (DIIP) på ITU.
Det bemærkelsesværdige resultat er baseret på et dataset bestående af 203 rummissioner foretaget mellem 1963 og 2021, hvoraf 181 er gennemført af NASA, og 22 af SpaceX. Forskningen dokumenterer, at SpaceX’ udviklingsstrategi er betydeligt mindre risikabel i forhold til overskridelse af tidsrammer og budgetter. Ved at planlægge og afvikle projekterne med genanvendelige moduler, opnår virksomheden en udviklingsstrategi, der både er skalerbar og omstillingsparat.
Det er ikke første gang, at Bent Flyvbjerg har påvist fordelene ved at arbejde ud fra en strategi, hvor teknologier og fremgangsmetoder lånes fra tidligere succesfulde projektafviklinger, og udviklingen tænkes i reproducerbare moduler, som kan genanvendes i hvert led af processen. Tidligere på året offentliggjorde forskeren en artikel i Harvard Business Review, i hvilken han påviste, at størstedelen af megaprojekter løber ind i de samme udviklingsproblemer, fordi deres succes afhænger af specialdesignede komponenter og teknologi, hvor man i stedet med fordel kan bruge eksisterende komponenter, som er lettere at opskalere og tilpasse.
”Det bedste at gøre er at bruge enkel og i forvejen afprøvet teknologi, som relativt let kan opskaleres og reproduceres i moduler, når man starter et projekt af den størrelsesorden,” sagde Bent Flyvbjerg ved den lejlighed. Læresætningen passer på rumfartsindustrien, men den kan også benyttes i udviklingen af en bred vifte af fx offentlige megaprojekter og nogle af de store udfordringer, samfundet står overfor.
”Sektorer, hvor det offentlige typisk har svært ved at kontrollere både udgifter og tidsrammer, som sundhed, uddannelse, klima og forsvar, vil også med stor fordel kunne skele til private virksomheder, der har knækket koden og afvikler store projekter ved at genanvende teknologier og bruge reproducerbare moduler i udviklingen,” siger Bent Flyvbjerg.
Theis Duelund Jensen, presseansvarlig, +45 25 55 04 47, thej@itu.dk