Ny blockchain governance-standard skaber tillid og troværdighed i markedet
Den nye standard, der er udviklet af professor ved IT-Universitetet Roman Beck og Dansk Standard, sætter internationalt anerkendte retningslinjer for bl.a. ansvarlig og transparent anvendelse af blockchain og DLT-systemer. Roman Beck har for nyligt modtaget AIS’s Impact Award for sit arbejde på området.
Skrevet 1. marts 2022 08:30 af Theis Duelund Jensen
I enhver form for udveksling er det afgørende, at processen er transparent, og at rammerne er nøje definerede. Blockchain og såkaldt distributed ledger technology (DLT) har potentiale til at revolutionere måden, hvorpå virksomheder og organisationer udveksler alt fra fysiske varer til intellektuel ejendom og penge, fordi teknologierne er baseret på transparens. Der har dog længe været behov for international standardisering til at skabe troværdige rammer omkring udvekslinger og transaktioner.
Professor Roman Beck fra IT-Universitetets Institut for Business IT og European Blockchain Center har haft afgørende betydning i udarbejdelsen af en governance-standard for blockchain og DLT-systemer, der netop skal sikre fælles spilleregler for brugen af teknologien. Sammen med Dansk Standard er Roman Beck nu klar til at præsentere resultatet af arbejdet.
Governance-standarden for blockchain og DLT er den første af sin slags og er vedtaget og udgivet af den toneangivende organisation ISO (International Organization for Standardization). I standarden, som netop er udgivet, finder man bl.a. retningslinjer til organisationer, private virksomheder og offentlige institutioner om, hvordan man implementerer governance i blockchain og DLT-systemer. Man finder også svar på spørgsmål om, hvordan governance-nøglebegreber som beslutningsret, ansvar og incitament effektivt håndteres inden for teknologiens rammer.
Smart Contracts er et centralt begreb i den nye governance-standard. Mange blockchain og DLT-systemer, der bruges i dag, er afhængige af en vis grad af centraliseret og ofte uformel beslutningstagen. Smart Contracts – eller smarte kontrakter – kan sikre decentraliserede governance-mekanismer i et system. Håbet er, at fremtidige DLT-systemer kan dokumentere ansvarsfordeling i en udveksling ved hjælp af tekniske virkemidler frem for institutionelle aftaler, som traditionelle kontrakter afhænger af.
”Der er en stor gevinst at hente i blockchain og DLT-systemer for virksomheder, især i et digitalt foregangsland som Danmark. Ved at gå forrest i udviklingen af en internationalt anerkendt governance-standard på området har vi sikret, at det danske erhvervslivs interesser er repræsenteret,” siger Roman Beck.
Standarden har potentiale til at understøtte tillid til blockchainteknologien, og dermed sikre større udbredelse af teknologien i markedet. Med en international standard i baghånden kan virksomheder såvel som offentlige institutioner dokumentere over for kunder og brugere, at de følger en række anerkendte retningslinjer.
”Standarden er med til at sikre en korrekt og ansvarlig anvendelse af blockchain med fokus på bl.a. sikkerhed og privatlivsbeskyttelse, og gøre virksomheder i stand til at dokumentere, at dens kunder kan have tillid til, at der er styr på tingene”, siger Astrid Bækby Knudsen, konsulent i Dansk Standard.
Roman Beck har for nyligt modtaget en Impact Award fra Association of Information Systems for sit engagement i formidlingen af blockchain og DLT-systemers potentiale samt arbejdet med at skabe den første international governance-standard.
”Det er en stor ære, at mit arbejde hyldes for at have sat en dagsorden uden for uddannelsesverden,” siger Roman Beck. ”På tværs af industrier og sektorer vil blockchain-teknologi i de kommende år forandre den måde, hvorpå vi skaber netværk og udfører transaktioner. Jeg håber, at mit arbejde kan være med til at åbne danske virksomheders øjne for det enorme potentiale, der ligger i at benytte blockchain-teknologier.”
Theis Duelund Jensen, presseansvarlig, +45 25 55 04 47, thej@itu.dk