Ny forskning fra Bent Flyvbjerg peger på mangelfuld risikovurdering af it-projekter
Ifølge VKR-professor og leder af Danish Institute for IT Program Management Bent Flyvbjerg sprænger it-projekter budgetrammer gang på gang, fordi risikovurderinger tager et fejlagtigt statistisk udgangspunkt. I en ny artikel præsenterer forskeren og hans kolleger en potenslov, der giver et realistisk billede af projektafviklings faldgruber.
Skrevet 7. oktober 2022 07:52 af Theis Duelund Jensen
Når stort anlagte it-projekt sprænger budgetrammerne, har det konsekvenser for hele organisationen. I værste fald kan det ende, som det fx gjorde for den amerikanske detailhandelskæde Kmart eller den britiske autorudeproducent Auto Windscreens, i en konkursbegæring. I gennemsnit overskrider 45 procent af store it-projekter budgettet, og i flere tilfælde sker det med mere end 200 procent. Hvorfor kører de store it-projekter af sporet?
Ifølge en ny forskningsartikel udgivet i Journal of Management Information Systems med titlen The Empirical Reality of IT Project Cost Overruns: Discovering A Power-Law Distribution fra VKR-professor og leder af Danish Institute for IT Program Management på IT-Universitetet, Bent Flyvbjerg, er projektplanlæggeres risikovurderinger mangelfulde. Når man skal tage højde for risici i afviklingen af it-projekter, kan man ikke regne med en statistisk begrænset mængde potentielle problemer. It-projekter, har ifølge Bent Flyvbjerg, uendelig varians. Det betyder, at listen over risici er uendelig.
Det faktum, at it-projekter har uendelig varians og uendelige risici har derfor stor betydning for, hvordan man risikovurderer dem. Ifølge forskeren bliver flere risikovurderinger ofte til ud fra det fejlagtige statistiske udgangspunkt, at it-projekter følger – eller ligger tæt på – en normalfordelingskurve, hvor ekstraordinære hændelser er sjældne afvigelser.
I virkeligheden følger it-projekter en potenslov, fordi denne i højere grad afspejler uforudsigeligheden i at arbejde med it-projekter.
”Vi taler i virkeligheden om det modsatte af det statistiske begreb regression to the mean, nemlig regression to the tail. Uanset hvor store budgetoverskridelser, man har oplevet på et it-projekt hidtil, vil der statistisk set opstå endnu større budgetoverskridelser på fremtidige projekter,” siger Bent Flyvbjerg.
”Vi skal væk fra en idé om, at vi kan lave troværdige forudsigelser, for det kan vi ikke. Det virker ikke for it-projekter. I stedet skal it-projektafviklere fokusere på forebyggelse.”
Ifølge Bent Flyvbjergs forskning bør projektledere og -afviklere nærstudere de projekter, der ender i voldsomme budgetoverskridelser, forsinkelser og tab af gevinst. Man skal med andre lære af de sorte svaner – de uforudsigelige hændelser, der adskiller sig markant fra det forventede resultat.
”Det er altafgørende for succes, at man lærer af sine fejl. Man skal finde ud af, hvor projektet gik galt, og hvad der i sidste ende gjorde det umuligt at komme i mål planmæssigt,” siger Bent Flyvbjerg. ”Men det vigtigste er, at man ikke sætter sin lid til forudsigelser, for dem kan man ikke bruge til noget, når der er tale om uendelige risici og varians.”
Theis Duelund Jensen, presseansvarlig, +45 25 55 04 47, thej@itu.dk