Studerende opsender satellit, der skal teste kunstig intelligens i rummet
Fredag den 14. april er studerende fra ITU med til at skrive rumhistorie. Satellitten, DISCO-1, bliver sendt ud i rummet, og ombord er en mikrocomputer, som skal teste kunstig intelligens uden for jordens atmosfære. Satellitten er udviklet som en del af rumprogrammet DISCO, der er et samarbejde mellem studerende fra fire danske universiteter.
Skrevet 12. april 2023 09:32
DISCO står for Danish Student Cubesat Programme og er et samarbejde mellem studerende fra ITU, Syddansk Universitet, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet.
”Det primære formål med DISCO er rettet mod uddannelse af de studerende, der er med på projektet. DISCO er en storartet mulighed for, at de studerende kan få dybdegående erfaring med at arbejde på at udvikle og betjene satellitter,” fortæller Julian Charles Philip Priest, der er forsker ved DASYA lab Lab på ITU og medkoordinator på DISCO-projektet. Han har været med til at rådgive de studerende undervejs i det tre år lange projekt.
En mikrocomputer, der skal teste kunstig intelligens og udvælge billeder fra rummet
De studerende fra ITU, AAU, AU og SDU har arbejdet sammen på tværs af deres forskellige uddannelsesmæssige baggrunde om at udvikle CubeSat-satellitten, som er kubeformet, måler 10 x 10 x 10 cm og vejer omkring ét kilo. Satellitten er udstyret med en mikrocomputer, som skal teste anvendelsen af kunstig intelligens udenfor jordens atmosfære.Ved hjælp af maskinlæring skal mikrocomputeren udvælge, hvilke billeder fra rummet, der skal sendes ned til jorden.
Én af de studerende fra ITU, der er med på DISCO-projektet, er Robert Bayer, som læser på sit sidste semester af sin kandidat i datalogi.
”Én af mine opgaver på projektet har været at sammenligne og teste potentielle maskinlæringsacceleratorer, der skal gøre det muligt for satellitten at fravælge ubrugelige billeder i rummet. Det kunne fx være billeder, hvor skyer dækker for et område på jorden. Jeg var med til at udvælge den bedste type maskinlæringsaccelerator, der var mest funktionsdygtig, og til at integrere den i satellitten”, fortæller Robert Bayer.
Test af udstyr i rummet
Sammen med de tre øvrige universiteter har ITU bidraget med tre satelliteksperimenter til DISCO-1-satellitten, fortæller Julian Charles Philip Priest. Det ene var et maskinlæringseksperiment, der havde til formål at evaluere nye maskinlæringschipper, og hvordan disse virker i rummet. Det andet var et kosmisk stråleeksperiment, der undersøgte, hvor mange energipartikler, der passerer gennem satellitten, når den befinder sig i rummet. Det sidste var et eksperiment, der skulle kortlægge en transferprotokol om, hvordan satellitten på bedst mulig vis kunne sende dens billeder fra satellitten i rummet og ned til jorden.
”Set fra ITUs side er vores største interesse at undersøge maskinlæringsteknologien bag billedprocessering i rummet. DISCO tilvejebringer en god platform for fremtidige projekter, der fokuserer på netop dette,” siger Julian Charles Philip Pries.
En forløber for en større klimasatellit
DISCO-1-satelitten er den første ud af to planlagte satellitter i DISCO-projektet. Den første satellit skal teste teknologiens funktionsdygtighed forud for DISCO-2-satelitten, der bliver en klimasatellit, som skal tage billeder af gletsjere i Grønland med henblik på overvågning af klimaforandringer. Efter planen bliver DISCO-2 opsendt i sommeren 2024.
Rumprogrammet, DISCO, er finansieret af Industriens Fond, og selve satellitten er produceret i samarbejde med Space Inventor. Momentus er sammen med SpaceX ansvarlige for opsendelsen.
Ditte Ørsted Johansen, Presseansvarlig, telefon +45 25 55 04 47, email ditj@itu.dk