ITU-forskere sikrer EU-midler til forskningsprojekter i digitalt landbrug og 'affective gaming'
Professor Steffen Dalsgaard og adjunkt Elisa Mekler har tilsammen sikret en bevilling på 3,3 millioner kroner fra fonden Marie Sklodowska Curie Programme. Midlerne skal dække to postdocs-projekter i hhv. digitalt landbrug og ’affective gaming’.
Steffen DalsgaardElisa MeklerForskningInstitut for Business ITInstitut for Digital DesignbevillingerClimate ITcomputerspilgrøn it
Skrevet 15. april 2024 09:15 af Mai Valentine Kristensen
Bevillingen på 3,3 millioner kroner dækker over to forskningsprojekter. Det ene fokuserer på udfordringerne ved at udvikle og designe ’affective games’, og skal ledes af postdoc Raquel Robinson i samarbejde med ITU’s adjunkt Elisa Mekler. Det andet projekt stiller skarpt på tesen om, at digitalt landbrug er bæredygtigt. Postdoc Myléne Tanferri er den primære forsker og skal samarbejde med professor og centerleder for IT & Climate på ITU, Steffen Dalsgaard.
Midlerne kommer fra den prestigefyldte EU-fond Marie Sklodowska Curie Programme for postdocs, (MSCA-PF), der har til formål at støtte ny forskning og fremme forskeres arbejde på tværs af landegrænser. Stipendierne fra MSCA-PF dækker forskningsprojekterne de næste to år.
Digitalt landbrug og bæredygtighed i praksis
Myléne Tanferri står bag forskningsprojektet, DIGIPHYT, hvor hun sammen med Steffen Dalsgaard, skal undersøge sammenhængskraften mellem digitalt landbrug og bæredygtighed i praksis.
”Min forskning fokuserer på at forstår digitaliseringen som en proces, og de konsekvenser den har på tværs af forskellige sektorer, der er centrale for samfundet. Stipendiet gør det muligt for mig at se på, hvilken rolle det spiller i landbruget i samarbejde med Steffen Dalsgaard ved Center for IT & Climate. Centeret tilbyder et unikt overlap mellem to forskningsområder, der er svært at finde andre steder,” siger Myléne Tanferri.
Med projektet ønsker Myléne Tanferri at undersøge om den nye digitale teknologi i landbruget fremmer bæredygtighed i praksis. Digitalt landbrug går ud på at indsamle og analysere realtidsdata fra planter og dermed hjælpe landmænd med at træffe bedre beslutninger om vandingsforhold, gødning og brug af pesticider. Fortalere for digitalt landbrug mener, at det vil få landmænd til at træffe mere bæredygtige og miljøvenlige valg, men der findes meget få undersøgelser af, om det er tilfældet i praksis.
”Når vi snakker om teknologi, handler samtalen ofte om, hvorvidt det er godt eller skidt. I dette projekt vil jeg afdække, hvordan teknologi, såsom digitalt landbrug, produceres, bruges og forstås i praksis. Formålet er at skabe et bedre grundlag for at træffe beslutninger om digitalisering og bæredygtighed i fremtiden,” siger Myléne Tanferri.
DIGIPHYT er et kvalitativt studie baseret på interviews, video og observationer af både brugere og udviklere af digitalt landbrugs teknologi.
Projektet forventes at starte den 1. juni, 2024.
Udviklingen er stagneret inden for ’affective games’
Raquel Robinson har modtaget det andet stipendium fra MSCA-PF til forskningsprojektet RAGE, der skal undersøge udfordringerne ved at designe og udvikle ’affective games’. Betegnelsen dækker over spil, som påvirkes af spillerens følelsesmæssige tilstand gennem sensorer, blandt andet ved at måle spillerens puls, ansigtsmimik og svedkirtler. Forskning på området er stagneret siden begyndelsen i 1980’erne. Det vil Raquel Robinson Elisa Mekler gøre op med.
”Mine primære kompetencer er inden for fysiologi-baserede, affektive og biofeedback spil, hvorimod Elisa Mekler bidrager med viden om, hvordan udviklere bruger og arbejder med teori i deres spil-design. Ved at kombinere vores viden, håber vi på at kunne identificere de problemer, der står i vejen for udviklingen og efterfølgende bidrage med nye spil-designs. Forhåbningen er at genoplive genren, siger Raquel Robinson.
Raquel Robinson skal samarbejde med ITU’s forskellige forskningsgrupper og laboratorier, herunder Center for Digital Play, Affective Interactions and Relations (AIR) og Interaction Design Group.
Forventningen er, at forskningsprojektet kan starte den 1. maj, 2024.
Theis Duelund Jensen, presseansvarlig, +45 25 55 04 47, thej@itu.dk