Ny bog er en guide til succesfuld AI-implementering
Kunstig intelligens har stort potentiale i organisationer, men hvordan realiserer man det i praksis? Lektor og underviser på ITU’s Master i IT-ledelse, Carsten Lund Pedersen, er medforfatter til bogen ”Gunstig Intelligens,” der som den første af sin slags udstikker en kurs mod succes med AI-projekter i organisationen. Bogen kan forudbestilles nu.
ForskningUddannelsekunstig intelligensinnovation
Skrevet 28. marts 2025 07:50 af Theis Duelund Jensen
Kunstig intelligens (AI) rummer et enormt potentiale for organisationer og virksomheder, men hvor skal man som leder eller organisationsudvikler starte henne? Ignorerer man udviklingen, går man glip af den værdi, teknologien kan skabe – implementerer man uden omtanke, risikerer man i bedste fald at spilde tid og kræfter, og i værste fald, organisationens integritet.
I anerkendelse af, at værdiskabelse med AI er en kompleks verden at navigere i, har Carsten Lund Pedersen, lektor og forsker i den kommercielle side af AI og digital transformation på IT-Universitet, og Thomas Ritter, professor på CBS, skrevet bogen Gunstig Intelligens, en struktureret og overskuelig guide til at implementere AI-projekter på en velovervejet måde, som skaber reel forretningsværdi.
Bogen kan forudbestilles nu.
Syv fokuspunkter til implementering af AI
”Når det handler om AI, er forskellen på det mulige og det gavnlige stor. Det samme er afstanden mellem ideal og virkelighed,” siger Carsten Lund Pedersen, der på ITU underviser kurset ”AI i organisationer,” som giver ledere og beslutningstagere en 360 graders forståelse af den praktiske implementering af AI i organisationen.
Ifølge Carsten Lund Pedersen er det vigtigt at gøre op med move fast and break things-mentaliteten og i stedet nøje overveje, hvad man som organisation vil opnå med AI.
”Man skal finde ud af, hvad forudsætningerne for et succesfuldt AI-projekt er? Det hjælper vi med at afklare i bogen. Du skal have fokus på interessenter, du skal overveje, hvordan organisationen påvirkes, og du skal finde ud af, hvordan det passer med den overordnede strategi. Man skal kunne se en forbindelse mellem AI-projektet og organisationens formål – det er lettere sagt end gjort!”

I Gunstig Intelligens bringer Carsten Lund Pedersen og Thomas Ritter syv fokuspunkter– én for hvert bogstav i ”gunstig” – der til sammen skal ruste organisationen til at træffe meningsfulde beslutninger vedrørende AI.
”Man skal forstå formålet med brugen af AI i organisationen. Man skal være klar på de udfordringer – forudsete såvel som uforudsete – implementeringen bringer med sig. Man skal have overblik over sine interessenter, og hvordan AI-projekter påvirker dem. Man skal sørge for, at AI-projektet harmonerer med organisationsstrategien. Man skal afprøve, hvordan projektet passer ind i forretningsmodellen, hvem der skal drive projektet, og man skal kunne rumme de gnidninger – internt såvel som eksternt – der må opstå i kølvandet,” siger Carsten Lund Pedersen.
På vej mod nyttefasen
Bogen henvender sig især til ledere, IT-specialister og konsulenter, men er brugbar for enhver, der interesserer sig for kunstig intelligens, organisationsudvikling og forretningsudvikling.
”Generelt udfolder teknologisk innovation sig over tre faser: nysgerrighed, nytteværdi og normalisering. Vi har befundet os i nysgerrighedsfasen i nogle år. Vi har investeret en masse penge, købt licenser til alle medarbejdere, osv. Så, hvornår begynder teknologien at tjene sig ind? Jeg mener, vi er lige på grænsen til nytteværdifasen, hvor vi begynder at omsætte AI til værdi,” siger Carsten Lund Pedersen.
Ifølge forskeren er det i nytteværdifasen, at AI bliver til et værdifuldt redskab i forretningen. Men bare fordi teknologien er moden, er det ikke ensbetydende med, at organisationen er det. Det er der, Gunstig Intelligens kan sætte fokus på de væsentlige spørgsmål, som man i organisationen skal forholde sig til, når man overvejer at bruge AI.
”Bogen står på et solidt fundament af teori og praktiske erfaringer, jeg har gjort mig som underviser og forsker på området. Vi styrer bevidst uden om hype, for bogen også skal være relevant om ti år. Teknologien vil forandre sig, men det vil forudsætningerne for succesrig implementering ikke.”
Theis Duelund Jensen, Presseansvarlig, telefon +45 2555 0447, email