Debatarrangement: Går Big Data og politiarbejde hånd i hånd?
Den 14. december inviterer det ITU-ledede projekt CUPP i samarbejde med PROSA til åben debat om datadrevet politiarbejde. Debatpanelet består af Paula Kift fra Palantir Technologies, tidligere leder af politiets Databeskyttelsesenhed, Christian Wiese Svanberg, og Jesper Lund fra IT Politisk Forening.
Vasilis GalisInstitut for Business ITSamarbejderdemokratidigitaliseringetik
Skrevet 10. november 2021 14:34 af Theis Duelund Jensen
Den øgede digitalisering på alle samfundets niveauer og fremkomsten af datadrevne arbejdsmetoder i politiet har genaktualiseret debatten om borgerrettigheder og den sociale kontrakts vilkår. Hvilke problemer er forbundet med brugen af Big Data og intelligente analyseværktøjer i politiet? Risikerer myndigheder at overtræde borgeres rettigheder ved at bruge digitale hjælpemidler i kampen mod kriminalitet?
Det er nogle af de spørgsmål, som vil blive diskuteret ved en åben debat som led i et seminar arrangeret af det ITU-ledede forskningsprojekt CUPP (Critical Understanding of Predictive Policing) og fagforbundet for it-professionelle, PROSA, d. 14. december. Debatpanelet vil bl.a. bestå af Privacy and Civil Liberties Engineer, Paula Kift, fra det amerikanske firma Palantir Technologies, der specialiserer sig i at udvikle datadrevne analyseværktøjer til politiarbejde.
Hvad bruges Polintel egentlig til? Svaret afhænger af, hvem du spørger. Kritikerne siger, at det er et redskab til forudsigende politiarbejde, mens myndighederne hævder, at det er en søgemaskine for politibetjente.
Vasilis Galis, ITU
Siden 2017 har det danske politi benyttet Polintel-systemet, som er udviklet af Palantir Technologies, til at forbinde politidatabaser og skabe bedre forudsætninger for mønstergenkendelse i efterforskningsarbejde. Kritikere peger dog på, at man med teknologien risikerer at overtræde borgeres rettigheder ved at skabe grundlag for såkaldt ”predictive policing” (forudsigende politiarbejde) – noget de danske myndigheder benægter finder sted.
”Hvad bruges Polintel egentlig til? Svaret afhænger af, hvem du spørger. Kritikerne siger, at det er et redskab til forudsigende politiarbejde, mens myndighederne hævder, at det er en søgemaskine for politibetjente. Emnet har en del fortolkningsmæssig fleksibilitet,” siger lektor ved Business IT på IT-Universitetet, Vasilis Galis, der er forskningsleder på CUPP-projektet.
CUPP er resultatet af et internationalt samarbejde mellem fem lande – Estland, Letland, Storbritannien, Sverige og Danmark. Formålet med projektet er at underkaste den gennemgribende digitalisering af politiets arbejde akademisk kritik og skabe større synlighed om problemstillingen i offentligheden.
”Det, der bliver virkelig interessant ved seminarets åbne debat, er det faktum, at vi har repræsentanter i panelet, som alle ser forskelligt på emnet. Christian Wiese Svanberg spillede en afgørende rolle i forhold til implementeringen af Polintel i Danmark. Jesper Lund fra IT Politisk Forening er fra et privatlivspolitisk standpunkt kritisk over for systemet, mens Paula Kift fra Palantir Technologies repræsenterer udviklerens synspunkt,” siger Vasilis Galis.
Inden paneldebatten om eftermiddagen d. 14 vil lektor på DTU, Christian Damsgaard, holder et foredrag om den nuværende praksis på området for datadrevet politiarbejde.
Seminaret er det første i en planlagt række af CUPP-arrangementer, der stiller skarpt på brugen af Polintel i Danmark og dens konsekvenser for samfundet. Seminaret er gratis og åbent for alle. Tilmelding sker via CUPP-projektets hjemmeside.
Theis Duelund Jensen, presseansvarlig, +45 25 55 04 47, thej@itu.dk